Company

Eerste HP Indigo 20000 Digital Press in België draait bij St-Luc labels & packaging

St-Luc is met deze investering niet aan haar proefstuk toe. Eerder installeerde het bedrijf al twee HP Indigo WS6600 digitale rotatieve persen, maar voor de uitbreiding van haar afdeling shrinksleeves en flexibele verpakkingen, opteerde St-Luc resoluut voor de HP Indigo 20000 Digital Press.

Eerste HP Indigo 20000 Digital Press in België draait bij St-Luc labels & packaging

 

Op de Venecoweg in het Oost-Vlaamse Nazareth vind je de prachtige bedrijfsgebouwen van St-Luc labels & packaging. Je zou zweren dat er een multinational huist achter de moderne gevel, maar niets is minder waar. St-Luc is een echte KMO én een 100% familiebedrijf, dat reeds meer dan 20 jaar actief is op de verpakkingsmarkt. Etiketten, shrinksleeves, kartonnen en flexibele verpakkingen is hun business, en om dat zo goed mogelijk te doen investeert het bedrijf continu in de nieuwste technologie, machines, food safety en gedreven mensen. Naast de vestiging te Nazareth, is er ook nog zusterbedrijf Microbox Packaging in het Franse Bondues dat voornamelijk de kartonafwerking voor haar rekening neemt.

HP Indigo pers was een
ware eyeopener. De eerste HP Indigo WS6600 Digital Press werd vijf jaar terug geïnstalleerd ter vervanging van vier Gallus boekdrukpersen. Over die investering vertelt medezaakvoerder Niko Dhondt het volgende:

“De Gallus persen werden vooral ingezet bij kleine oplages tot 10.000 stuks, maar het maken van platen en de opstart duurde vaak langer dan het drukken op zich.
Om concurrentieel te blijven moest het sneller. Voor ons was de HP Indigo pers een ware eye-opener. Opstarttijd is er quasi niet en de tijd per run daalde op spectaculaire wijze. De drukkwaliteit is trouwens een stuk beter en dankzij de 7 kleurentechnologie behoort het tijdrovende aanmaken van speciale Pantone® inkten ook tot het verleden.”

Upgrade naar HD Flexo

Een volgende stap was het upgraden van de flexopersen naar HD flexo. Niko Dhondt: “Met die up-grade brachten we de drukkwaliteit van onze flexopersen op hetzelfde niveau als de HP Indigo persen. Niet onbelangrijk, want hierdoor werd het mogelijk om orders te mixen zonder het minste kleur en kwaliteitsverschil tussen het
drukwerk. Het feit dat we daarenboven op de HP Indigo persen alle mogelijke substraten kunnen bedrukken, maakt ze dan ook inzetbaar voor bijna elk denkbaar type label. Die multi-inzetbaarheid heeft er toe geleid dat we reeds na één jaar een tweede HP Indigo WS6600 Digital Press geïnstalleerd hebben.

HP Indigo inkten zijn voedselveilig

Ongeveer 60 procent van de bij St-Luc geproduceerde etiketten is voor gebruik in de voedselindustrie, en ook hier scoren de HP Indigo persen. Niko Dhondt legt uit:
“De HP Indigo inkten zijn namelijk voedselveilig bevonden door de verschillende Europese normeringsinstituten. Concreet betekent dit dat de folie en labels recht-streeks met voedsel in contact mogen komen. Een enorm voordeel dat ons extra groeikansen biedt, want de voedingsindustrie vraagt dit steeds vaker. Bovendien zijn we BRC/IOP high risk in beide vestigingen. Voor de HP 20000 en de bijkomende investeringen wordt bovendien een “high care” zone geïnstalleerd die voldoet aan de
sterkste (hygiëne)normen.”

Een nieuwe groeimarkt die volgens Niko Dhondt uitstekend te bedienen valt met de nieuwe HPIndigo 20000 Digital Press.
“Shrinksleeves en bedrukte folie nemen vanwege hun mooie look en vochtbestendigheid steeds vaker de plaats in van de traditionele etiketten. Met de HP Indigo 20000 hebben we hiermee de perfecte tool in huis. Snel, hoge drukkwali-
teit, quasi geen voorbereiding en amper afval, want inschiet zoals in flexo is er niet. We hebben volledig vertrouwen in de kwaliteit en betrouwbaarheid van de nieuwe machine. Onze ervaring met de twee andere HP persen is zonder meer positief en we zijn zeker dat dit met de HP Indigo 20000 Digital Press exact hetzelfde wordt.”